CKA

iemands eega zijn

Iemands eega zijn heeft als betekenis: iemands echtgenoot of echtgenote zijn. Eega is dus letterlijk echtgenoot of echtgenote. Mooi woord.

mutatis mutandis

Mutatis Mutandis is Latijn met als betekenis: “nadat is veranderd wat veranderd moe(s)t worden”. Dit is echter de letterlijke betekenis. Het wordt nu meer gebruikt als synoniem voor ‘met de nodige veranderingen’.

Khorasan

Khorasan is een gebied in centraal-Azië welke nog steeds heel belangrijk is voor veel volken binnen dat gebied. De naam Khorasan is een (oud) Perzisch woord en heeft als betekenis ‘Land van de rijzende zon’.

pregorexia

Pregorexia is een van die woorden die worden verzonnen door mensen die niks te doen hebben. Uiteraard wordt dit dan weer getriggerd door anderen die niks anders te doen hebben dan klagen klagen en nog eens klagen. De betekenis van

nolo

Nolo is een nieuw woord wat staat voor een dag/avondje zonder wijn of andere soort alcohol. Nolo gaan kan dus niet in het rijtje Yolo en Yodo toegevoegd worden.

elk nadeel heb se voordeel

De Amsterdamse uitspraak van elk nadeel heeft zijn voordeel. Het is een Cruijffiaanse variant van een zijn dood is de ander zijn brood. (zov: Cruijffiaanse uitspraken) (zov: Johan Cruijff) (zov: Nederlandse uitdrukkingen) (zov: Willem van Hanegem)

hapsnap

Hapsnap is het Nederlands voor “onregelmatig” of “willekeurig”. De betekenis van hapsnap hangt dus wel een beetje af van de context.

idee-fixe

Idee-fixe komt uit het Frans en heeft als betekenis ‘obsessie’ of ‘waanidee’. Het is een idee wat je maar niet uit je kop kunt krijgen en het op een gegeven moment een obsessie wordt.

pandoer

Pandoer is een zeer mooi woord waarvan de betekenis betekenisvol is. Als iets pandoer is, dan is het voorspelbaar en onontkoombaar is. Denk hierbij aan het kopen van bloemen voor je vrouw tijdens Valentijnsdag*.

pancreas

De pancreas is een synoniem voor alvleesklier, wat een van onze belangrijke organen is. Het woord pancreas komt overigens uit het Grieks.

lorgnet

Een lorgnet is een soort bril die we vaak in films zien terugkomen als een oude man een voorwerp van dichtbij moet bekijken, maar hij te chique is om een echte bril te kopen. Een lorgnet heeft aan de zijkant

klavecimbel

Een klavecimbel is een snaarinstrument wat men met toetsen bespeelt. Het lijkt heel erg op een piano, maar in plaats van toetsen die aangeslagen worden, worden ze bij een klavecimbel getokkeld.

jolijt

Jolijt moet van het Franse jolie komen. Jolijt staat voor aardigheid of lol/plezier. Mooi woord, maar wel heel weinig gebruikt in het Nederlands.

clewie

Clewie is de foutieve spelling van klawie. Het heeft natuurlijk dezelfde betekenis, maar iedereen spreekt het anders uit. (zov: klawie)

temeer

Temeer is een mooi woord uit het Nederlands en heeft als betekenis vooral of ook. Mooi om het te gebruiken in formele volzinnen.

hamboe

Hamboe is een term from the streets wat slaat op het hebben van een goede techniek voor het geven van een handjob. Niet te verwarren met amboe.

kriva

De betekenis van het woord kriva is – in straattaal – zoiets als afgang. Het is tevens een dorp in Hongarije, maar dat doet er niet toe.

zemel

Zemel of zemmel is een Marokkaans scheldwoord met als betekenis klootzak. Ik raad het dan ook af om het te gebruiken tegen ouderen.

walou crisis

Walou crisis betekent geen crisis. Uiteraard is dit het taal van de straat en kan het niet in een sollicitatiegesprek gebruikt worden*. (zov: walou)

kliekjesdag

Kliekjesdag is een oer-Hollandse traditie en een dag in de week of maand waarin de kliekjes (overblijfselen) van vorige maaltijden worden geconsumeerd.

Inloggen op Volkabulaire

Wachtwoord vergeten?

Nog geen account? Registreer je gratis!

Wachtwoord vergeten?

Voer hier je emailadres in zodat je je wachtwoord kunt herstellen middels een link die wij zullen sturen

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.