Blog Archives

soebatten

“Soebatten” is het werkwoord dat afgeleid is van soebat en het verwijst naar het voeren van dit soort informele gesprekken of discussies. Soebatten kan ook gebruikt worden om te beschrijven hoe mensen bezig zijn met elkaar te overtuigen of te

cloud seeding

Cloud seeding is de kunstmatige opwekking van regen door het gebruik van zoutkristallen (lees: zilverjodide) die middels vliegtuigen worden ‘gestrooid’. (zov: Dubai)(zov: noodweer)

colonoscopie

Een colonoscopie is een medische procedure waarbij een dunne, flexibele buis met een kleine camera aan het uiteinde, genaamd een colonoscoop, via de anus in de dikke darm wordt ingebracht. Deze procedure wordt uitgevoerd om de binnenkant van de dikke

pig butchering

Pig butchering, ook wel bekend als een pig butchering scam, is in figuurlijk taalgebruik de benaming voor een soort fraude waarbij de slachtoffers eerst worden vetgemest om daarna belazerd te worden.

megalitische culturen

Megalithische culturen waren prehistorische culturen die bekend stonden om het bouwen van grote stenen structuren, zoals megalithische monumenten. Het bekendste voorbeeld van een megalitisch monument is de Stonehenge.

menhir

Een menhir is een grote, rechtopstaande, onbewerkte steen die in de prehistorie werd gebruikt als monument of markeringspunt, vaak geassocieerd met megalithische culturen. Het woord menhir is afgeleid van het Bretonse “men” wat “steen” betekent, en “hir” wat “lang” of

zonsverduistering

Als de maan zich tussen de zon en de aarde bevindt, wordt de zon geheel of gedeeltelijk afgedekt. Dat is de definitie van een zonsverduistering. Op 8 april 2024 is dit in Noord-Amerika het geval geweest.

adagio

Adagio, van origine een Italiaans woord, betekent “langzaam” in de muziek. Het is een instructie aan muzikanten om een ​​muziekstuk in een rustig tempo uit te voeren.

Nimma

Straattaal voor de stad Nijmegen.

tetraplegie

Tetraplegie, wordt ook wel quadriplegie genoemd. Het staat voor de beschadiging van het ruggenmerg ter hoogte van de nekwervels. Het staat daarmee voor de verlamming van beide armen.

vlaki

Vlaki, Grapje Ey g ik heb net scooter genakt echt? Nee vlaki

nocebo-effect

Nocebo-effect is het tegenovergestelde van het placebo-effect. Bij het nocebo-effect verwacht men dat iets een negatief effect zal gaan hebben. Negatieve gedachten versterken het gevoel dat van negativiteit bij bijvoorbeeld een bijwerking van een medicijn.

French scar

French scar, oftewel ‘Frans litteken’, is een challenge waarbij TikTok’ers zichzelf verminken om een litteken te krijgen.

follow

Follow is een Engels woord welke staat voor het woord ‘volg’. Op social media wordt het gebruikt als middel om updates van anderen te kunnen krijgen.

koeterwaals

Koeterwaals is een benaming voor iets dat onverstaanbaar of onbegrijpbaar is. “Wat is dit voor koeterwaals” betekent: “wat is dit voor onzin”. Het komt van het Duitse woord Kauderwelsch.

blindganger

Blindganger is een ander woord voor een onontplofte bom of explosief waarvan de bedoeling was dat het af zou gaan.

microdosing

Microdosing betekent dat je heel kleine hoeveelheden van psychedelische stoffen, zoals paddo’s of LSD, neemt. Het idee is niet om hallucinaties te ervaren, maar om subtiele positieve effecten te voelen, zoals verbeterde creativiteit en concentratie. Dit zorgt ervoor dat mensen

bouzbal

Bouzbal is een woord dat wordt gebruikt om iemand te beschrijven die dom of irritant is. Men schaart dit ook wel onder Marokkaanse scheldwoorden.

Lángos

Lángos, ook wel Hongaarse pizza genoemd, is een snack van Hongaarse bodem. Het wordt gemaakt van aardappelen, meel, gist en melk en het is beschikbaar in verschillende smaken en toppings.

kauderwelsch

Kauderwelsch is een woord uit het Duits, gebaseerd op de taal die in de Zwitserse stad Kauder werd gesproken en die vreemd was voor Duitstaligen. Vandaar dat de betekenis: ‘onzin’ of ‘wartaal’ is.

Inloggen op Volkabulaire

Wachtwoord vergeten of resetten?

Nog geen account? Registreer je gratis!

Wachtwoord vergeten?

Voer hier je emailadres in zodat je je wachtwoord kunt herstellen middels een link die wij zullen sturen

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.