Blog Archives

dibbes

Dibbes is een Amsterdams (Bargoens) woord met als betekenis ‘man’, met positieve connotatie. “Hey dibbes, alles lekker?”

dropshipping

Dropshipping is een Engels woord wat neerkomt op dat de ondernemer geen voorraad beheert en een bestelling van een klant rechtstreekt doorzet naar de producent, die dan namens de ondernemer het product aflevert bij de klant.

graaiflatie

Graaiflatie is een andere vorm van inflatie waarbij bedrijven de inflatie als excuus gebruiken om de prijzen excessief te verhogen zonder dat daar een goede reden voor is.

wyber

Wyber is de naam van een rijstrook in Frankrijk welke alleen toegankelijk zijn voor auto’s met twee of meer mensen aan boord, taxi’s en voor auto’s met een groen Crit’Air 0-logo. De wyber wordt aangegeven met een wit ruitlogo op

panna

Panna is in straattaal en op de straat een woord die je kunt horen op de voetbalveldjes. Bij een panna ‘poort’ je de tegenstander door de bal tussen zijn/haar benen te spelen. Vaak wordt dit gezien als een overwinning op

gaslighting

Gaslighting is een Engels woord met als betekenis: psychologische manipulatie met als doel om de tegenpartij te laten twijfelen aan zichzelf en bijvoorbeeld een schuldgevoel bezorgt.

Sprint Shootout

In de Formule is Sprint Shootout een nieuwe manier van kwalificeren. In de Formule 1 komt de Sprint Shootout erop neer dat de Grand Prix zoals vanouds op vrijdag met een vrije training start, maar direct erna een kwalificatie voor

LAKS

LAKS is de afkorting van Landelijk Aktie Komitee Scholieren. LAKS is een Nederlandse belangenbehartiger van scholieren en actief sinds 1984.

doubleren

Volgens LAKS is doubleren het nieuwe woord voor ‘zittenblijven’ op school.

EA Sports FC

EA Sports FC wordt de nieuwe naam van de FIFA voetbalspellen welke worden uitgebracht door Electronic Arts. (zov: ESF)

vierseizoenentijd

Vierseizoenentijd is in de volksmond een alternatief voor wintertijd en zomertijd. Bij vierseizoenentijd wordt de klok een half uur verzet en daarna niet meer aangeraakt.

omkoal

Omkoal is een Fries woord. De betekenis van omkoal is: “sukkel”. (zov: opsokkebolje)

opsokkebolje

Opsokkebolje is een Fries woord met als betekenis: opzouten of opdonderen.

wiets

Wiets is in bepaalde dialecten een ander woord voor ‘mop’. “Dat is een leuke wiets”

dropshipper

Een dropshipper is iemand die aan dropshipping doet.

pollepel

Pollepel is het woord voor een lepel waarmee je in een pot roert. Het woord is hoogstwaarschijnlijk in de loop der jaren veranderd van potlepel naar pollepel. Honderd procent zeker is het niet.

smart city

Smart city is Engels voor ‘slimme stad’. Met smart city wordt gedoeld op de stad van de toekomst waarbij het internet der dingen (IOT) een prominente plaats heeft om de stad te beheren en te besturen.

vrije-uitloopwinkel

Vrije-uitloopwinkel of “Just Walk Out Technology” in het Engels is de benaming voor winkels (en met name supermarkten) waar je zonder aan de kassa af te rekenen met je spullen vertrekt doordat de betaling automatisch gebeurd via een samenwerking van

Hatay

Hatay is een stad in Turkije die erg zwaar werd getroffen door de twee grote aardbevingen in Turkije welke op 6 februari 2023 het leven van meer dan 30.000 mensen kostte.

deprem

Deprem is het Turkse woord voor aardbeving.

Inloggen op Volkabulaire

Wachtwoord vergeten of resetten?

Nog geen account? Registreer je gratis!

Wachtwoord vergeten?

Voer hier je emailadres in zodat je je wachtwoord kunt herstellen middels een link die wij zullen sturen

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.