1. shampoo

  Het woord shampoo is afgeleid van het Hindi-woord chāmpo of champu. In het Hindi wordt hiermee kneden of in masseren bedoeld. In India gebruikten de mensen al eeuwen geleden de bloemen van deze plant om hun haren te wassen. In India maakte men ook gebruik van verschillende natuurlijke stoffen zoals henna, aloë vera, amandel en zeepkruid om hun haren te reinigen. Ook werden hier geurende stoffen aan toegevoegd zoals sandelhout, rozenolie, musk en jasmijn.

  Via India kwam shampoo in de 17e eeuw in Europa terecht. Een Bengaalse ondernemer opende een shampoo bad in de Engelse stad Brighton. In het bad, vergelijkbaar met Turkse stoombaden, kregen klanten een Indiase chāmpo behandeling. De behandelingen sloegen erg aan en ook kappers besloten deze dienst aan te bieden in hun eigen salon.

  De kappers maakten in de eerste instantie gebruik van stukjes zeep waar ze kruiden aan toevoegden voor een lekkere geur. Volgens verhalen is ene Kasey Hebert degene die shampoo echt als product heeft uitgevonden en in flessen heeft gestopt. Vroeger leken zeep en shampoo nog erg veel op elkaar omdat ze beiden een soort wasmiddel bevatten, dit wasmiddel is vergelijkbaar met het middel dat we nu voor onze kleren gebruiken.

  De shampoo zoals nu werd in de jaren 30 van de 20e eeuw gemaakt. Rond deze tijd kwam er de eerste synthetische shampoo op de markt die geen zeep bevatte. Vandaag de dag bestaan er honderden verschillende soorten shampoos en is de keuze erg groot. Ik ben erg blij dat ik gewoon een fles shampoo in de winkel kan kopen en niet eerst een plant of iets dergelijks moet verbranden voor schone haren.

  Ook interessant:  champu
  +1
  -1

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over shampoo en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*