1. democratie

  Democratie is een vorm van regeren die al eens door Winston Churchill is beschreven als: “democratie is de slechtste vorm van regeren, op alle anderen na”. Ik ben het eens met je, Winston, maar heb er wel mijn kanttekeningen bij.

  Als je eens even heel goed gaat nadenken he… wat is democratie nou eigenlijk? Je hebt een paar mensen die de wereld echt willen verbeteren (deze mensen krijgen helaas nooit de kans te regeren), je hebt een overgroot deel die daar puur willen zitten vanwege de status en het geld en dan heb je nog een handjevol mensen die de wereld angst in willen jagen. Dit zijn de mensen waar je uit kunt kiezen en waar je ook uit moet kiezen. Je moet natuurlijk niks, maar als je zou stemmen, dan zou je dus tussen deze mensen moeten kiezen.

  Als ik het voorbeeld van Turkije er even bij pak. Als modern persoon stoor ik me enorm aan het beleid van Erdogan. Ik irriteer me eraan, omdat al het mooie in het land kapot wordt gemaakt door een droeftoeter die geen oog heeft voor zijn medemens. Met de huidige technologie creëren deze mensen een alleenheerschappij, die voortvloeit uit de vele mankementen die het systeem dat zich “democratie”noemt, heeft. Erdogan is nu al sinds 2003 aan de macht en heeft werkelijk geen spaan heel gelaten van het vroegere, moderne Turkije waar mensen gewoon vrij waren in hun kunnen en doen. Nu kan je zelfs in elkaar geslagen worden door random mensen als jij op straat wat aan het eten bent terwijl het Ramadan is. Waarom? Wie geeft jou het recht om die persoon te slaan? Waarom moet iemand anders zich aanpassen aan jou, als jij je niet aanpast aan de ander? Vanwaar zo’n egoïstische gedachtegang? Het trieste hiervan is, is dat het semi-legaal is. Je krijgt een “waarschuwing”, maar je wordt nooit echt bestraft, want de leider geeft je gelijk…

  Democratie is een middel geworden om al het slechte op een legale manier te kunnen doen. Ben je voor verkrachting en ben je toevallig de president? Hoppaaaa, invoeren! Waarom? Want mensen zien je toch als een God. Nu kun je zeggen:”ja, maar gast… dit gaat toch niet op in Nederland?” Dat klopt, maar wie weet hoe dat zal gaan over 20 jaar? Met alle polarisering en frictie tussen de vele mensen, kun je dit absoluut niet uitsluiten. Waar vroeger mensen nog respect hadden voor elkaar, is dat ook allemaal vergaan.

  Ook interessant:  Abhisit Vejjajiva

  Laat ik het nu even hebben over de punt die ik wil maken. Democratie hoeft niet slecht te zijn. Democratie kan goed zijn, maar we weten al dat democratie niet eens echt democratie is (zie: Ostrogorski-paradox. Met name in derdewereldlanden is het allemaal schijn schijn en nog eens schijn. Ik denk dat ik daar een oplossing voor heb….

  En niet veel mensen zullen het ermee eens zijn, maar ik ga het toch benoemen: meritocratie. Ik kwam hier op, nadat ik observeerde dat de meeste laagopgeleide mensen, op populisten stemmen. Tevens zie ik dat hoger opgeleiden vaak de dupe worden van de keuze van deze mensen. Nu kun je zeggen: “ja, maar we zijn allemaal mensen”… ja, dat klopt! Dat is ook wat ik zeg. Dat jij x aanhangt, wil niet zeggen dat ik x ook als leider wil zien en vice versa. Ik heb gezien dat de hoger opgeleiden vaak niet gelovig of agnostisch zijn, tegenover de lageropgeleiden die vaak conservatief zijn. Er is niets mis met conservatief zijn, totdat het in de politieke arena komt en mensen begint te beperken.

  Meritocratie is een term die al langer dan vandaag bestaat. De intelligente breinen zagen dit al veel eerder dan ik deed, dus de credits zijn niet voor mij, maar ik kwam er wel zelf mee. Ik vind dat alleen mensen die minstens het voortgezet onderwijs hebben afgerond, moeten kunnen stemmen. Alle andere mensen mogen dan dus niet stemmen. En dit klinkt kut en cru, maar het is wel de enige oplossing om de wereld een beetje progressief en modern te maken. Kijk maar eens even naar Facebook waar je duizenden Greta’s en Jan-Klaasjes hebt die breezah style hun denkbeelden posten onder een nieuwsitem waarin een bevolkingsgroep wordt uitgekafferd door een politicus. Vaak zie je dat deze mensen lager opgeleid zijn. Let op: dit wil absoluut, maar dan ook absoluut niet zeggen dat lager opgeleiden niet progressief, modern of dat ze dom zijn. Nee, nee, nee.

  Het enige wat ik zeg, is dat mensen een rationele keuze dienen te maken en dat kan alleen als je brein daarop is getraind. Dit soort dingen leer je op school en zijn uitermate belangrijk.

  Ik kan hier nog uren over typen, maar mijn punt lijkt me duidelijk genoeg voor nu.

  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over democratie en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*