1. Turkije

    Land die het uitermate goed doet in de economie. Hier een mooi verslagje:

    1) 60% van de Turkse populatie is jonger dan 40 jaar. De cultuur die daar heerst duwt de economie (denk aan woning inrichting en/of verbouwingen). Door deze groot aantal jongeren in het land is de economie erg dynamisch.

    2) Jongeren zijn hoog opgeleid. 52% van de Turkse jongeren onder 28 jaar hebben een universitair achtergrond en 18% heeft een doctoraal titel behaald. Dit is voor bedrijven die zaken willen doen op internationaal niveau erg handig. Wij kunnen amper bewegen, terwijl de Turkse bedrijven veel flexibeler zijn. Dit verhoogt ook hun concurrentiepositie t.a.v Europese landen.

    3) De Turkse economie is absoluut niet te vergelijken met landen als Portugal, Egypte, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Ierland, Hongarije, Slovenië etc. 10 jaar geleden ging het bijvoorbeeld ook niet goed met met Griekenland. Ze kregen toen subsidies, waardoor ze overeind konden blijven. Nu dit niet meer genoeg is, zijn ze in elkaar gestoord. Wat is dan anders in Turkije?

    Turkije telt 75,4 miljoen inwoners op dit moment en dat is een grote afzetmarkt. Daarnaast is Turkije een productieland. Turkije is één van de grootste producenten op het gebied van:
    – Staal
    – Kunststof producten>
    – Electronica & witgoed
    – Meubel industrie
    Toerisme
    – Auto industrie
    – Scheep bouw
    Textiel
    biochemie
    – delfstoffen als Borax (ruim 70% van de totale wereld reserves liggen daar) steenkool, Zout, Marmer, Gouderts en Bauxiet
    – Medicijn industrie
    – ’s werelds 7de grootste landbouwproducten exporteur
    – Zeer sterk in keramiek (Turkse bedrijf Eczacibasi Holding is met 55 miljoen m2 tegels op jaarbasis de tweede grootste producent wereldwijd)
    – Tot slot heeft Turkije de grootste petrochemische industrie in Oost-Europa en het Midden oosten. (Vooral olie en gas uit Irak en Azerbeidzjan wordt in Turkije verwerkt en opgeslagen en door verkocht).

    Turkije heeft dus een diversiteit in haar economie. Landen als Griekenland en Portugal zijn eigenlijk consumptie landen. Er is haast geen sprake van productie. Enige wat die landen aan ons te bieden hebben zijn de olijven en druiven, wat Turkije ook heeft.

    Dus dit soort vergelijkingen zijn volstrekt verkeerd.

    4) Door haar strategische ligging heeft Turkije goede betrekkingen met (West)Aziatische, (Noord)Afrikaanse en (Oost)Europese landen. Daarnaast zijn de relaties met de Arabische wereld ook verbeterd. Je ziet veel investeerders uit Dubai, Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië. Die doen vooral ook luxe aankopen in Turkije. Denk maar luxe jacht boten die als warme broodjes over de toonbank gaan. Turkije is een brug van west naar oost, maar tevens ook een binding van koude wateren, naar warmere wateren. Niet alleen op geopolitieke niveau, maar ook op economische niveau heeft Turkije nog nooit zo veel van deze positie geprofiteerd.

    Aantal feiten op een rij:

    – Toerisme was in 2002 12 miljoen en in 2012 wordt het 31 miljoen
    Export was in 2002 $34 miljard en in 2012 wordt het $156 miljard
    Werkloosheid was in 2002 12% en in 2012 wordt het 8.8%
    – Economie was in 2002 nr. 26 en in 2012 op nr.17
    – Buitenlandse investeringen in 2002 bleef op 2 miljard $ en dit jaar komt het uit op 26 miljard $
    -Grootte overheidsbudget was in 2002 $122 miljard. Vorige week goedgekeurde begroting van 2013 komt uit op 226 miljard EURO. Overheidstekort is gebudgetteerd op 1,5% en de overheidsschuld wordt eind 2013 32% over het BBP. Dit jaar was het 34%. Hier kunnen wij een hoop van leren. Even paar voorbeelden;
    – Griekenland 122%
    – Spanje 120%
    – Ierland 110%
    – Portugal 107%
    – Italië 105%
    – Engeland 98%
    – Frankrijk 95%
    – Nederland 78%

    De herstructurering van de schulden zijn in de bovenstaande landen nodig. Ook mag je volgens de EU normen geen begrotingstekort hebben dan 3%. Behalve Duitsland zal niemand deze doelstelling halen. Wel is het zo dat de Turkse schuld gestegen is naar 600 Miljard $, maar dat gaat meestal gepaard met economische groei, omdat er veel geld geïnvesteerd word in miljarden projecten die gefinancierd moeten worden. Meestal zijn dit langlopende leningen met relatief lage rente en ook noodzakelijk. Anders krijg je namelijk projecten niet van grond. Daarnaast wil ik hierbij attenderen op het feit dat er maar drie landen in de wereld zijn die geen schuld hebben; dat zijn Luxemburg, Noorwegen en Libië. Overigens zit in die 600 miljard schuld voornamelijk leningen tussen voor bedrijven. Ook de voor financiering door factoring maatschappijen zijn hier opgenomen. Dat zijn zeer goedkope leningen van 30 tot max. 90 dagen. Dat is ook meestal een garantstelling. De overheidsschuld is dus nu rond de 34% van het BBP. Dat is rond de 840 miljard dus daar de 34%. En dat is relatief aan de lage kant.

    5) Turkije heeft in de afgelopen 10 jaar onder leiding van AKP van de zittende minister president Recep Tayyip Erdogan grote stappen gemaakt zowel op economisch niveau als op bureaucratie en democratie. Je ziet overal in het dagelijkse leven deze bevordering. Zo is Turkije op alle fronten vooruit gekomen. AKP is een conservatief liberale partij als de CDA die we hier kennen. In 2002 kregen ze 34%van de stemmen en in 2007 46%. In juni 2011 haalden ze 50% van de stemmen. De hervormingen zijn door het volk goed gekeurd. Partij werkt samen met de oppositie aan een nieuwe grondwet om het land ver te dragen naar 2023, wanneer het republiek haar 100 jarige bestaan viert. De verwachting is dat het grondwet in een volksreferendum in het najaar van 2013 goed gekeurd zal worden. Daarmee zal het land één van de democratische landen ter wereld zijn. Erdogan noemde dit zijn grootste project voor het land.

    6) Turkije heeft in de afgelopen decennia ruim 40 miljard $ geïnvesteerd in infrastructuur. Het land telde in 2002 nog maar 26 luchthavens en momenteel zijn er 48 in gebruik en nog eens 3 worden in gebruik genomen volgend jaar. Uiteindelijk stevent Turkije op 61 luchthavens tot 2023.

    Er is ruim 22.000km nieuw snelweg aangelegd en en tot 2023 komt er nog eens 14.000 km bij.

    HSL spoorlijn tussen Ankara-Konya is in gebruik genomen in augustus 2011. Daarvoor werd het traject Ankara-Eskisehir al in gebruik genomen. De verwachting is dat het trajecht Ankara-Istanbul eind volgend jaar in gebruik genomen gaat worden. Daarnaast zijn nog 7 trajecten gepland en de oplevering ervan moet voor 2023 zijn. Bij elkaar opgeteld is dat ongeveer 12.000km HSL spoor.

    Op dit moment wordt in Izmir (Candarli) een nieuwe haven aangelegd. Project moet in 2016 af zijn en is daarmee 1 van de grootste zeehavens te wereld. Tot slot kan ik aanvullen dat de aanbesteding van de nieuwe hypermoderne luchthaven van istanbul in het eerste kwartaal van 2013 zal zijn. Verwachte oplevering zal 2017 zijn en met een capaciteit van 120 miljoen passagiers op jaarbasis zal dit de grootste luchthaven ter wereld zijn.

    De constructie op papier van de derde brug over Bosporus is klaar en de plannen moeten nog goedgekeurd worden door milieu inspectie die de gevolgen moet besturen als de brug zou komen voor het milieu. Brug moet ook een HSL spoorlijn hebben naast 2×4 baans snelweg. (Noord Marmara ringweg).

    Ook interessant:  Koeweit

    In Istanbul moet tot 2023 450 km metro lijn klaar zijn. Momenteel is dit rond de 120 km. Meeste lijnen die gepland zijn, maar moeten nog starten. De afwachting is op de financiering en de ministerie van transport.

    Zo zijn meerdere steden die bezig zijn met haar eigen tram/trein/metro lijnen. Overheid staat garant voor de financiering wanneer projecten van start gaan.

    7) Sociaal stelsel in Turkije. Sinds 2000 kent Turkije ook een soort WW uitkering en bijstandsuitkering. WW uitkering heb je recht op maximaal 9 maanden en bijstand maximaal 18 maanden. Diverse opleidingsmogelijkheden worden op tafel gelegd door je werk coach. Je kunt omgeschoold worden om aan een baan te komen en je wordt ook geholpen. Allemaal gesubsidieerde projecten vanuit de overheidsapparaat.

    Heel opmerkelijk is dat je in Turkije geen zorg kosten meer kent! Zorg premie wordt al jaren betaald door de werkgever in Turkije. Dit is wettelijk verplicht. Als je in de bijstand of WW zou zitten, dan wordt dit door de overheid betaald. In alle gevallen is je gezin altijd mee verzekerd.

    Jongeren ouder dan 18 jaar en die van hun studie genieten, betalen omgerekend zo 13€ per maand. Gezondheidscentra en ziekenhuizen zijn uitsluitend toegankelijk op telefonisch afspraak via een centraal nummer. Zij kijken dan welke gezondheidscentrum of een arts in een ziekenhuis direct een plek voor je heeft. Overigens kun je pas een afspraak krijgen van een arts uit een ziekenhuis als je huisarts in het systeem een digitale verwijs brief heeft aangemaakt. De callcenter medewerker ziet dan dat je langs de huisarts bent geweest en die kan dan ook lezen wat er besproken is en waarom je naar het ziekenhuis moet. De Callcenter medewerker plant een afspraak voor je in met een arts in het ziekenhuis. Soms is er een ziekenhuis om de hoek, maar de eerst volgende mogelijkheid is pas over 3 dagen en bij een andere ziekenhuis die verderop ligt hebben ze al morgen ochtend een plek. Dat kun je dus zelf bepalen.

    Doordat Turkije erg slim is geweest om de zorg al eind jaren 80 te privatiseren, is de zorg kwaliteit in het land enorm toegenomen door de concurrentie tussen de privé ziekenhuizen en de overheidsziekenhuizen. Zorgverzekeraars betalen de facturen van beiden. De privé-ziekenhuizen zijn ook opgenomen in het callcenter systeem.

    Onderwijs: De groene schoolbord met krijt of het witte bord met het stift. Welke van de twee zou u willen? In Turkije zijn die sinds kort verleden tijd.

    Overheid heeft nieuwe systeem ontwikkeld voor scholen. Alle basisschool leerlingen en scholieren op middelbare school hebben gratis een Ipad gekregen die speciaal is ontwikkeld voor de Turkse onderwijs. Alle scholieren hebben direct toegang tot wireless internet op school en traditionele schoolbord is vervangen door een beamer met een dynamische touchscreen op het ‘witte doek’. Leraar of lerares kan namelijk schrijven, klikken, selecteren, schetsen, bladeren en wissen van alle op het witte doek verschenen elementen uit de beamer. Deze miljarden project is vorige schoolseizoen van start gegaan en zal pas volgend jaar een landelijke dekking hebben.

    Hoger onderwijs? Die is sinds dit jaar geheel gratis. In Nederland betalen we per jaar ruim 3000€ om te mogen studeren en daar zitten de school boeken niet eens tussen. Studenten met ouders op bijstand niveau hebben recht op gratis vervoer en 50% korting op schoolboeken.

    Levensonderhoud? In Turkije zijn de meeste producten helft zo goedkoper op het achterland. Levens normen in grote steden en toeristen centra is net zo duur als hier. Daar verdien je ook net zo veel als hier, anders kun je het niet volhouden. Een Nederlandse vriendin van mij die 3 weken geleden in Amsterdam was na 3 jaar in istanbul wonen gaat re-emigreren! Zij verdiende bij een Turks/Nederlands bedrijf rond 1600€ en daarmee kan ze niet rond komen. Istanbul is een dure stad.

    Gemiddeld verdiende een Turk in 2002 rond 3500$ op jaar basis. Nu 10 jaar later rond de 10.500$ In 2023 moet dit rond de 20.000$ zijn.

    Voor de allesweters hier in Nederland! Daar verdien je minder maar kom je wel rond als je kan rekenen. Hier verdien je meer in Euro bedragen, maar je kunt niet eens meer fatsoenlijk met je gezin uit eten. Want hier kost alles dubbel zo duur. Uiteindelijk is het maar verschil in bedragen en niet in normen. Want die zijn ongeveer hetzelfde.

    Nu voel ik al dat sommige mensen zich afvragen waarom er zo veel Turken in NL wonen en niet terug gaan?

    Feit is namelijk dat die wel degelijk terug gaan maar mensen dat ook niet zien. Vooral de hoogopgeleiden keren massaal terug. Eerste generatie Turken die hier ooit zijn gekomen als gastarbeiders tel ik niet eens mee want die zijn allemaal met pensioen.

    Wat er blijft is die tweede generatie die geen kant op kan gaan. Zit met kinderen meestal tussen 10 en 20 jaar oud. Hele goede met school etc.

    Daarnaast een nieuwe leven opzetten daar voor mensen tussen 40 en 50 jaar oud is gewoon zeer moeilijk,

    Derde generatie? Zoals gezegd, die keert terug.

    Tot slot:

    De Turkse centrale bank heeft in overleg met minister van economie eind vorige jaar aantal maatregelen getroffen. Dit om over hitte economie af te koelen. De inflatie en handelstekort begonnen aardig te bewegen namelijk. Vandaar dat de economische groei na jarenlang weer onder 5% is gedaald. In 2013 wordt rustig op het gaspedaal gedrukt en in 2014 weer volop. In 2015 gaan ze weer vliegen.

    0
    -1

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

  • Turkije

    Land die langzaam maar zeker naar een islamitisch-dictatuur toegaat. Waar je 20 jaar geleden nog alles mocht, word je nu voor de meest normale dingen aangehouden. Zo zitten honderden journalisten vast doordat ze kritiek uitten op Recep Tayyip Erdogan, de klojo die Turkije naar de kloten helpt. Een mooi voorbeeld is de onderstaande video, waar de politie (!) doodnormale burgers die ‘gewoon’ rustig alcohol nuttigen, oppakt vanwege het drinken van alcohol.

    http://www.youtube.com/watch?v=Bb1ErdAf9zU

    Don’t get me wrong, ik hou niet van alcohol, maar ik hou al helemaal niet van mensen die andermans leven beperken en/of zuur maken doordat hij of zij zich niet gedraagt zoals de machthebber dat wil.

    0
    0
  • Turkije

    Land waarvan de ministers één voor één ontslag beginnen te nemen, omdat ze betrokken zijn geweest bij het omkoopschandaal.

    0
    0

Deel je kennis over Turkije en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*