1. Bystander effect

  De Bystander effect (ofwel: het omstandereffect) is de benaming voor hoe meer mensen er bij elkaar zijn, hoe minder ze geneigd zijn om een persoon in problemen te helpen. Dit effect kwam aan het licht na de moord op Kitty Genovese in 1964.

  Maar liefst 38 buurtbewoners zagen dat Kitty in de rug werd gestoken door Winston Moseley, maar niemand deed ook maar een poging om de politie te bellen. Enkele keren werd er geschreeuwd dat hij haar met rust moest laten, maar toen hij zag dat niemand wat concreets deed had hij de kans gekregen om haar te vermoorden, wat uiteindelijk ook gebeurde. Pas toen dit voltrokken was besloot men te bellen,.

  Uit later onderzoek bleek dat de buurtbewoners hadden gedacht dat iemand anders wel de politie zou bellen of hulp zou bieden aangezien er zoveel getuigen waren en dat de buurtbewoners zich liever afzijdig hielden om te voorkomen dat ze zelf in de problemen zouden raken. Er werd geconcludeerd dat als er één bewoner in de buurt zou zijn, dat er veel sneller gebeld zou worden dan nu.

  (zov: omstandereffect)

  Ook interessant:  framing
  0
  -1

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Bystander effect en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*