1. Sarbanes-Oxley wet

  Sarbanes-Oxley slaat op een Amerikaanse wet op het terrein van het bestuur van ondernemingen dat in 2002 door het Senaat werd geloodst. Vooral na het Enron schandaal werd duidelijk hoe het er bij Amerikaanse bedrijven er aan toe ging, waarna er druk werd gezet voor zo’n wet.

  De wet legt tal van regels op aan bedrijven die aan een Amerikaanse beurs genoteerd zijn (en haar buitenlandse filialen), of een buitenlands bedrijf met een genoteerde vestiging (zoals Ahold, Delhaize of Arcadis). In 69 artikelen tracht de wet deugdelijk ondernemingsbestuur af te dwingen en nieuwe schandalen te voorkomen.

  De belangrijkste artikelen zijn artikel 302 en 404.

  Artikel 302 handelt over de controle op de verspreiding van informatie (disclosures). De leiding van een bedrijf dient periodiek te rapporteren over de effectiviteit van de controles op twee niveaus: ontwerp / opzet van controles (design effectiveness) en werking (operating effectiveness).

  Artikel 404 stelt regels voor de interne controle en de financiële rapportering. Het management wordt verplicht om jaarlijks expliciet een uitspraak te doen over de betrouwbaarheid van de interne controles die in het bedrijf gehanteerd worden. De CEO (Chief Executive Officer, algemeen directeur) en de CFO (Chief Financial Officer, financieel directeur) moeten een plechtige verklaring afleggen dat alle controles waterdicht zijn en de auditor (accountant) moet naast zijn gebruikelijke taak op het gebied van de financiële verslaglegging, een expliciete verklaring toevoegen omtrent het akkoord zijn met de uitspraken van de CFO en de CEO.

  Het komt er dus op neer dat in het financieel jaarverslag ook jaarlijks een hoofdstuk dient te staan dat de interne controle op de correctheid van de aangeboden cijfers evalueert.

  Ook interessant:  Wet van Avogadro

  Bijzonder aan de wetgeving is het feit dat voor de hoofddirecties gevangenisstraffen en geldboetes dreigen wanneer zij niet aan de voorwaarden van deugdelijk ondernemingsbestuur voldoen.

  Ook niet-Amerikaanse bedrijven moeten voldoen aan de SOx-wetgeving wanneer deze een notering hebben aan een Amerikaanse beurs.

  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Sarbanes-Oxley wet en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*