1. Stanislav Petrov

  Redder van de wereld zonder dat ie ook maar iets heeft gedaan. Een echte held, deze Petrov. Stanislav Petrov was een militair die de taak had om Oko, het radarsysteem van het toenmalige Sovjet-Unie, te monitoren. De systemen gaven op 27 september 1983 aan dat er een atoombom vanuit de VS richting de Sovjet-Unie aan kwam. Petrov moest, volgens de regels, dit melden aan de overheid en direct erna een atoombom van Russische makelij op de VS laten gooien. Hij vertrouwde echter op zijn eigen instinct en intelligentie en besloot het niet te doen, aangezien hij dacht dat het een vals alarm was. Hierop heeft ie gekozen om helemaal niets te doen en na een paar minuten zag hij dat hij gelijk had: niets of niemand raakte gewond, want er was geen bom.

  Uiteraard kon dit, volgens de Sovjet-Unie, niet door de beugel. Hij had hen ‘verraden’ en was geen professionele militair geweest, waardoor hij een stap terug moest doen en daalde in de hiërarchie. Uiteindelijk moest ie zelfs met pensioen, omdat zijn manier van handelen niet te tolereren viel.

  In 1998 verscheen een boek van een mede-officieer die aanwezig was op die beruchte dag, waardoor ook het Westen wist wat hij had gedaan. Hierna kreeg hij verscheidene prijzen uitgereikt, waaronder de Dresden Prijs voor het voorkomen van de Derde Wereldoorlog.

  Voor ons ben je een held, Petrov. Door jou is de wereld niet verkloot, bedankt!

  Voor een andere, Russische, held: (zov: Vasily Archipov)

  Ook interessant:  held op sokken
  0
  -1

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Stanislav Petrov en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*