1. Vliegend Spaghettimonster

  Het Vliegend Spaghettimonster is de god van het pastafarisme. Aanhangers van het pastafarisme laten hiermee zien dat het eigenlijk een parodie is op het geloof in een god.

  Het Vliegend Spaghettimonster werd in 2005 voor het eerst beschreven in een protest tegen lessen in creationisme en intelligent design op scholen. In de Amerikaanse staat Kansas werd toen besloten dat naast de evolutietheorie intelligent design verplichte lesstof zou worden. De evolutietheorie zou zoveel hiaten vertonen dat intelligent design als theorie net zo valide was en daardoor naast de evolutietheorie onderwezen diende te worden.

  De toen 24-jarige Amerikaanse werkloze natuurkundige Bobby Henderson, schreef daarop een satirische open brief aan het staatsbureau voor het onderwijs in de staat Kansas. Hij poneerde dat er meerdere ideeën zijn over intelligent design, waaronder het idee van een Vliegend Spaghettimonster. Als het belangrijk is dat kinderen meerdere zienswijzen onderwezen krijgen, dan mag ook de theorie van het Vliegende Spaghettimonster niet ontbreken. Hij gebruikt als onderbouwing argumenten die creationisten ook hebben aangedragen voor hun theorie.

  Omdat hij geen reactie kreeg, zette Henderson zijn brief op zijn website, en ontving in korte tijd tienduizenden reacties. Het overgrote deel was positief, maar er waren ook veel boze reacties omdat hij andere geloven zou hebben bespot, wat leidde tot doodsbedreigingen aan het adres van Henderson. Daarna werd het Spaghettimonster een internetfenomeen, en gingen anderen ermee aan de haal. Door de satirische presentatie van het argument van Henderson: dat Intelligent Design een verzinsel was, werd het Vliegend Spaghettimonster populair bij bloggers, internetmagazines en spotwebsites als Boing Boing en Uncyclopedia, tot het ook door kranten en tijdschriften werd opgepikt

  Ook interessant:  xenomanie
  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Vliegend Spaghettimonster en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*