1. Mary Whitehouse

  Een Britse activiste waarover de meeste mensen niets weten. Deze conservatieve dame was anti-BBC die ze betichtte van decadentie en het verloederen van de “Britse normen en waarden” door het uitzenden van programma’s die grof zijn en geweld & sex verheerlijken. Dat is wat Whitehouse beweerde nadat ze een programma op de BBC zag waarin sex voor het huwelijk werd verheerlijkt. Zij vond niet kunnen en schreef een brief naar de televisiezender waarin ze eiste een een-op-een gesprek met Sir Hugh Greene, de toenmalige Director-General van de BBC, te willen.

  Dit verzoek werd initieel niet ingewilligd, maar Whitehouse ging verder dan dat. Ze organiseerde een meeting in de Birmingham Town Hall die werd bijgewoond door vrouwen uit heel Groot-Brittannië. Producer David Turner was ook een van de mensen die de meeting bijwoonden. Hij vond het niet kunnen dat Whitehouse opteerde voor censuur. Hij nam wraak met zijn programma Swizzlewick waarin hij de spot dreef met de “Clean Up TV” campagne van Whitehouse. Zo werd ze afgebeeld als Mrs. Smallgood die sex verheerlijkte. De tv-programma zou echter maar heel kort te zien zijn, doordat er stukken uit moesten worden geknipt. Uiteraard tot ergernis van Turner die er geen heil meer in zag en ontslag nam.

  Dit maakte Whitehouse sterker en zorgde ervoor dat ze gewoon door ging. Ze zou uiteindelijk zelfs de bête noire van Greene worden, die zich genoodzaakt voelde om op tv te verschijnen om de BBC te verdedigen na aanhoudende kritiek. Whitehouse zei het volgende over Greene:

  “He is the man I hold most responsible for the state of our country today,” she remarked in 1993. For 11 years hardly a week went by without a sniping reference to me. And he gave access to anyone who was prepared to say anything morally subversive. They censored me, while accusing us of wanting to impose censorship on television.”

  Ook interessant:  Chris Evans

  Greene stak ook niet onder stoelen of banken wat hij van Whitehouse vond:

  ‘[She is] dangerous to freedom, tolerance and adventures . . . Mrs Whitehouse was the sort of person who would have been at home in Nazi Germany or at home in Communist Russia.

  ‘I saw her as a sign of an unattractive degree of filthy madness in this country as shown later in such things as the National Front . . . they would tend to approve of her.’

  Uiteindelijk zou Greene wel onder de druk bezwijken en in 1969 ontslag nemen. Dit kwam overigens voornamelijk doordat Lord Hill, de voorzitter van de BBC, Whitehouse wél steunde. Greene kon dit niet waarderen en nam ontslag. De beste man werd vervangen door Sir Charles Curran die snel daarna wel het gesprek aandurfde met Mary Whitehouse.

  Naar het schijnt zou Margaret Thatcher, Whitehouse tweemaal hebben ontmoet en het over politiek hebben gehad. Zo zou de activiste een grote rol hebben gespeeld in twee wetten (Protection of Children Act 1978 & Indecent Displays (Control) Act 1981) die door het parlement werden geroetsjt. Ook heeft de Clean Up TV campagne een evolutie doorgemaakt. Eerst werd het omgedoopt tot NVALA en staat nu bekend als de Mediawatch-uk die nog steeds actief is.

  Overigens heeft de activiste er ook voor gezorgd dat Denis Lemon, de editor van Gay News, een gevangenisstraf van 9 maanden heeft gekregen (en een boete) vanwege “blasfemie” na het oplezen van het gedicht The Love That Dares To Speak Its Name.

  Whitehouse zou uiteindelijk in het jaar 2001, op 91-jarige leeftijd komen te overlijden.

  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Mary Whitehouse en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*