1. Bloed in het water-wedstrijd

  Bloed in het water-wedstrijd is de benaming voor de waterpolowedstrijd tussen Hongarije en de Sovjet-Unie tijdens de Olympische Spelen van Melbourne. De wedstrijd, die plaatsvond op 6 december 1956, speelde zich af tegen de achtergrond van de Hongaarse Opstand. De wedstrijd kwam aan zijn naam doordat Hongarije-speler Ervin Zádor twee minuten voor tijd uit het water moest met een bloedend ooglid, doordat hij geslagen was door een speler van de Sovjet-Unie.

  Van het begin tot het eind werd er geslagen en geschopt tijdens de wedstrijd. Op een gegeven moment sloeg Hongarije-aanvoerder Dezső Gyarmati een speler van de Sovjet-Unie. Ondertussen scoorde Ervin Zádor echter twee keer.

  In de laatste periode stond Hongarije met 4-0 voor op de Sovjet-Unie toen Valentin Prokopov Zádor sloeg na beledigingen aan zijn familie. Zádor verliet het zwembad. Het publiek had zich volledig tegen de Sovjets gekeerd, de politie moest de menigte scheiden. De wedstrijd werd gestaakt en de 4-0 van dat ogenblik werd als einduitslag behouden.

  De foto van Zádors bloedende oog kwam overal ter wereld in de krant en leidde tot de omschrijving ‘Blood in the Water’. Verhalen dat het water volledig rood gekleurd was waren sterk overdreven. Zádor verklaarde dat het enige wat hem bezig hield was of hij de volgende wedstrijd kon spelen.

  De documentaire Freedom’s Fury en de film Children of Glory vertellen dit verhaal.

  Ook interessant:  5 maart 2019 Real Madrid Ajax Champions League wedstrijd
  +1
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Bloed in het water-wedstrijd en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*