1. Damocles

  Damocles, van wie niet bekend is of hij echt geleefd heeft, had volgens de legende een baan aan het hof van Syracuse. In de 4e eeuw voor Christus was het een machtige stadsstaat en werd het geleid door de tiran Dionysius II. Deze wrede heerser had veel macht en was zeer rijk. Op het moment dat Dionysius de macht had op Syracuse besloeg het grondgebied bijna geheel Sicilië.

  Door de macht en rijkdom van Dionysius werd hij omringd door mensen die hem bewonderden. Zo kwam de beroemde filosoof Plato ooit eens bij hem aan het hof. Plato wilde aan het hof van Dionysius werken, maar deze was hier niet van gediend en stuurde hem weg . Damocles was werkzaam in dienst van Dionysius en liet vaak merken dat hij zeer jaloers op Dionysius was. Hij benijdde Dionysius om zijn macht en rijkdom. Hij verzuchtte eens dat hij er veel voor over zou hebben om één dag in de schoenen van Dionysius te staan. Dionysius gaf gehoor aan dit verzoek en Damocles mocht voor één dag zijn functie overnemen.

  Damocles zat op de zetel van de tiran en kon zich tegoed doen aan alle rijkdommen die bij de heerschappij kwamen kijken. Hij genoot van een luxe maaltijd en werd omringd door mooie, jonge slavinnen. Hij was erg gelukkig, totdat Dionysius hem vertelde dat hij boven zich moest kijken. Toen kwam Damocles erachter dat er boven hem een zwaard aan het plafond hing. Dit zwaard zat slechts met een paardenhaar aan het plafond vastgemaakt, waardoor het elk moment naar beneden, op het hoofd van Damocles, kon vallen. Dionysius had het zwaard hier laten bevestigen om te laten zien dat een tiran dan wel rijk en machtig kon zijn, maar toch altijd op zijn hoede moest zijn, omdat er altijd mensen waren die uit waren op zijn positie. Damocles schrok hier van en legde de functie meteen weer naast zich neer.

  Ook interessant:  Quadriga

  De legende van het ‘zwaard van Damocles’ wordt dus gebruikt om aan te geven dat je, als je veel macht hebt, altijd op je hoede moet zijn. Cicero is de eerste die het opschreef. De moraal van dit verhaal is dat je wel gelukkig en rijk kunt zijn, maar dat je, als je veel macht hebt, altijd op je hoede moet zijn voor het noodlot.

  http://www.isgeschiedenis.nl/uitgelicht/historische-uitleg-van-het-zwaard-van-damocles/

  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Damocles en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*