1. het leven in Nederland

  Het leven in Nederland is kwalitatief. Laten we dat vooropstellen. Ondanks het veelal regenachtige weer, is het leven plezant. Het openbaar vervoer is goed geregeld, ziekenhuizen zijn prima, de faciliteiten zijn altijd hoogstaand, de rechterlijke macht is te vertrouwen en zelfs qua politiek is er consistentie; er gebeuren nooit ingrijpende veranderingen waardoor ons leven eigenlijk zeer constant blijft en dat is fijn.

  Echter, er is ook een keerzijde.

  Mocht je gezin bestaan uit 4 of 5 mensen en mocht je een modaal inkomen hebben, dan zit je eigenlijk al op de blaren. Ik zal het uitleggen door een voorbeeld te geven van de financiële situatie in een voor mij bekend* gezin. Ik zal de meest basale vaste lasten opnemen.

  Inkomsten:
  1780 Euro

  Uitgaven:
  500 Euro hypotheek (28% van het inkomen)
  300 Euro (basis) zorgverzekering voor 3 personen (16.8% van het inkomen)
  180 Euro erfpacht (10.1% van het inkomen)
  150 Euro energiekosten (8.4% van het inkomen)
  80 Euro televisie + internet + bellen (4.5% van het inkomen)
  80 Euro openbaar vervoer abonnementskosten (4.5% van het inkomen)
  50 Euro benzinekosten (2.8% van het inkomen)
  30 Euro wegenbelasting (1.6% van het inkomen)
  30 Euro mobiele telefoon kosten (1.6% van het inkomen)
  30 Euro waterbelasting (1.6% van het inkomen)

  Totaal: 1430 Euro

  Wat wil dit zeggen? Dat je alleen om überhaupt te mogen leven en te mogen reizen naar je werk (zodat je geld kunt verdienen om te leven), ben je 1430 Euro kwijt. Dat komt neer op maar liefst 80% van je inkomen. Met de overige 350 Euro moet je een maand lang boodschappen doen, kleding voor je kinderen proberen te kopen,

  Ook interessant:  leer werk trouw voed kinderen op met pensioen en doodgaan

  Nou kun je zeggen: “350 Euro is toch helemaal niet weinig?” Relatief gezien misschien niet, maar als je met vijf mensen in een huis woont, dan krijg je ongetwijfeld extra kosten. Alleen al boodschappen doen zorgt voor een kostenpost van minstens 250 Euro. Met de rest moet je dan proberen te leven, te genieten en noem maar op. Als je een keer een tegenvaller hebt (laat staan schulden), dan is de kans dat je dik in de schulden komt, zeer groot. Er is zo weinig speling, zo weinig ruimte om iets opzij te kunnen zetten, dat je

  Met andere woorden: het leven in Nederland staat gelijk aan kwaliteit, maar is tevens erg duur. We kunnen concluderen dat in een gezin met 4 of 5 kinderen, je tweeverdieners moet hebben, wil je zonder koppijn kunnen leven. De vraag is: is dat dat dan nog wel kwalitatief? Dat mag u zelf invullen.

  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over het leven in Nederland en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*