1. Leonid Rogozov

  Russisch chirurg die bekendheid verwierf nadat bekend werd dat hij zijn eigen appendix had verwijderd.

  “Het ziet ernaar uit dat ik een blindedarmontsteking heb”, schreef Leonid Rogozov in zijn dagboek op 29 april 1961. Normaal gezien trek je dan gewoon naar het ziekenhuis, maar dat was in zijn geval geen optie. De man maakte deel uit van een onderzoeksproject op Antarctica en er was geen enkele manier om hem naar de bewoonde wereld te krijgen. Het had de mannen al 36 dagen gekost om op de plek van het station te geraken.

  De eerste paar dagen negeerde Rogozov zijn aandoening, maar uiteindelijk werd de pijn te erg. Omdat hij vreesde dat zijn ontstoken appendix ieder moment kon springen, besloot de chirurg om zichzelf te opereren. “Wie kan me hier helpen? De enige aanvaring die de mannen hier hebben met geneeskunde, is waarschijnlijk enkel de tandarts”, klinkt het in zijn dagboek. “Ik kan niet slapen, het doet enorm veel pijn. Ik moet de beslissing nemen om mezelf te opereren. Het is bijna onmogelijk, maar ik kan niet gewoon opgeven.”

  Dus liet Rogozov zijn kamer en instrumenten steriliseren en riep de hulp in van twee collega’s. Een meteoroloog en een mecanicien waren aanwezig om zijn instrumenten aan te geven. “In het begin was ik heel nerveus, maar eens ik begon te snijden was ik weer een chirurg. Mijn collega’s waren daarentegen witter dan hun steriele gewaden.” Met behulp van een lokaal verdovingsmiddel maakte de man een incisie van 12 cm, waarna hij de appendix verwijderde. Een twee uur later was de operatie een feit. Na wat antibiotica aan te brengen naaide hij zichzelf weer aan elkaar.

  Ook interessant:  massatwerking

  Een week later kon Rogozov weer aan de slag. Hij werkte de voorziene termijn in Antarctica en werd bij zijn terugkeer naar Rusland als een held onthaald, compleet met een onderscheiding voor zijn moed. De man stierf uiteindelijk in 2000 aan longkanker, op 66-jarige leeftijd.

  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

Deel je kennis over Leonid Rogozov en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*