1. zwarte piet

  De onder vuur liggende knecht van Sinterklaas. Ik kan me herinneren dat er 10 jaar geleden niemand maalde om het feit dat de zwarte piet, zwart is. Het was net zoiets als de kleur van gras; groen, omdat het gewoon zo is. Maar nu, op de een of andere manier, hebben we het over de kleur van de zwarte piet met de veronderstelling dat dit zou slaan op slavernij. Waar gaat het toch heen met dit land?

  Ook interessant:  Marokkaanse Piet
  +1
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

 • zwarte piet

  Als je in Nederland bent geboren en opgegroeid, dan is deze vriendelijke uitdeler van cadeautjes natuurlijk ‘cultuur’ en ’traditie’. Maar verplaats jezelf eens, ik zeg maar wat, in een Australiër of Canadees: Een blanke baas die opdrachten geeft aan een zwarte onderdaan. Dat klinkt kort door de bocht maar daar komt het precies en exact op neer. Je zou het toch ontzettend raar vinden? Zelfs een Canadees die onverschillig weet te staat tegenover zowat bijna alles, zou zeggen: wtf.

  Als het verhaal achter zwarte piet daadwerkelijk te maken heeft met dat zijn kleur door schoorsteenroet komt, geef hem dan roetstrepen op zijn gezicht. Zo tast je de geloofwaardigheid van het verhaal voor kinderen niet aan én geef je gehoor aan de talloze mensen die zwarte piet als beledigend ervaren. Iets met twee vliegen en een klap.

  +1
  0
 • zwarte piet

  Hoe zeer ik het ook eens ben met de bovenstaand tekst van Stringer Bell, ik blijf me verbazen over het feit dat er zoveel heisa is omtrent de zwarte piet.

  Volgens mij is het niets anders dan een uitgeklede (en vriendelijke) vorm van de Krampus, welke in de folklore van veel landen zit en nog steeds wordt uitgevoerd.

  Ik weet niet meer wat ik ervan moet vinden.

  0
  0

Deel je kennis over zwarte piet en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*