1. Francis Gary Powers

  Was een Amerikaanse piloot die in opdracht van de CIA boven het grondgebied van de Sovjet-Unie vloog om militaire objecten te fotograferen. Zijn U-2-spionagevliegtuig werd op 1 mei 1960 neergehaald en hij moest zich gevangen laten nemen.

  Nadat het tot de CIA was doorgedrongen wat er gebeurd was, werd de NASA gedwongen een persconferentie te geven dat er een U-2 tijdens een vlucht voor de NASA om weerkundige informatie te verzamelen, in de problemen was gekomen, omdat de zuurstoftoevoer van de piloot problemen veroorzaakte. Tijdens de persconferentie werd een U-2 getoond die speciaal voor dit doel in de kleuren van de NASA was gespoten.

  Eenmaal terug in Amerika moest hij verantwoording afleggen. Velen namen hem kwalijk dat hij geen zelfmoord had gepleegd. Waarom had hij zijn met geheime spionageapparatuur volgestouwde toestel niet vernietigd? De CIA, die vreesde dat hij was gehersenspoeld, gaf hem ontslag; zijn vrouw liet hem in de steek. ‘Men beschouwde mij als een soort verrader omdat ik in leven was gebleven’, schreef hij in zijn boek over de affaire. ‘Ik had zelfmoord kunnen plegen met de speciale gifnaald die ze me hadden meegegeven. Maar ik hield zoveel van het leven’.

  Het was een typerende gebeurtenis voor de Koude Oorlog, waarin vooral een psychologische oorlog werd gevoerd.

  Overigens denk ik dat zijn dood geen toeval was. Op 1 augustus 1977 kwam hij namelijk op zijn zevenenveertigste om het leven toen de helikopter neerstortte waarmee hij voor een plaatselijk televisiestation in Los Angeles de verkeerssituatie in ogenschouw nam. Erg realistisch vind ik dit niet. Oké, tuurlijk, het kan wel, maar is it not to obvious that he is assassinated?

  Ook interessant:  Hollow Nickel Case
  +1
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

 • 0
  0

Deel je kennis over Francis Gary Powers en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*