1. postprandiale slaperigheid

  Sommigen noemen het ook wel eens de after-lunch dip of middagdip, maar de officiële naam van dit fenomeen is postprandiale slaperigheid.

  Als we het in jip-en-janneke-taal zouden moeten samenvatten, dan is dit de enige juiste uitleg: om al het voedsel dat binnenkomt te kunnen verteren, vertelt je lichaam dat er extra bloed gepompt moet worden richting de darmen. Dit heeft als gevolgd dat er automatisch (iets) minder bloed naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor je een slaperig gevoel krijgt.

  De wetenschappelijke versie is wat geavanceerder. Bij het innemen van voedsel met veel koolhydraten, stijgt je bloedsuikerspiegel. De insuline – die vrijkomt uit de pancreas – vergemakkelijkt de penetratie van suiker in de bloedbaan in de gehele cel.

  Wat er daarna gebeurt is als volgt: insuline bindt zich onder andere aan het aminozuur tryptofaan, welke ook actief is in het hormoon serotonine. Het hormoon serotonine is de naam van het hormoon dat emoties, eetlust, maar ook slaap veroorzaakt.

  In het geval je koolhydraten inneemt, stijgt je serotoninegehalte en zal je hartslag toenemen. Hierdoor wordt het gevoel van slaperigheid gecreëerd en krijg je dus ‘slaap’.

  Een paar voorbeelden van koolhydraatrijk voedsel dat voor een slaperig gevoel kan zorgen:

  Chocolade & snoep
  Frisdranken
  Fruit & vruchten
  Gebak en andere zoetigheid
  Maïs
  Pasta
  Wit brood
  Witte rijst

  Ook interessant:  gevogelte
  0
  0

Ik wil hier ook wat over zeggen

Geef me een andere volkab

 • postprandiale slaperigheid

  Hier heb ik gedurende de middag en avond vaak last van. Probleem bij mij is dan wel dat ik een dutje ga doen omdat ik me slaperig / futloos / energieloos voel. En omdat dat dutje zo comfortabel aanvoelt of ik me bij het overgaan van de wekker nog zó vermoeid voel, blijf ik urenlang slapen waardoor mijn dag/nachtritme compleet verstoord wordt. Beweging lijkt dus de oplossing zodat de doorbloeding naar de hersenen weer op gang komt en het lichaam geactiveerd / wakker gemaakt wordt / alert gemaakt wordt. Hiervoor moet ik dan naar buiten toe, waar ik nou nét juist geen energie voor heb op zulke momenten. Daarom kies ik vaak voor een dutje. Een hometrainer zou de uitkomst zijn: laagdrempelige manier om in beweging te komen.

  0
  0

Deel je kennis over postprandiale slaperigheid en verlicht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*